День Європи в Україні

День Європи в Україні

У 2023 році президент Володимир Зеленський підписав Указ, який офіційно закріпив за 9 травня День Європи в Україні.
У країнах Євросоюзу День Європи святкують 9 травня. Якщо точніше, то є дві дати у цього свята: 5 і 9 травня. Так вийшло тому, що саме 5 травня 1945 року була створена Рада Європи, міжнародна організація 46 держав-членів у європейському просторі. Мета Ради Європи — досягти більшої єдності між її членами для захисту та впровадження ідеалів і принципів, які є їх спільною спадщиною, і сприяння їх економічному та соціальному прогресу.

Країни засновники ради Європи: Бельгія, Ірландія, Нідерланди, Данія, Італія, Норвегія, Франція,  Люксембург, Швеція та Велика Британія. Україна стала членом Ради Європи від 9 листопада 1995 року.
9 травня 1985 року на саміті Європейської ради в Мілані, дата 9 травня затверджена, серед інших офіційних символів ЄС, як День Європи, увічнивши день проголошення Декларації Шумана, який вважається днем народження Європейського Союзу.

Декларація Шумана від 9 травня 1950 року була урядовою пропозицією міністра закордонних справ Франції, Робера Шумана, що мала на меті створення нової форми організації держав у Європі, у вигляді «наднаціональної спільноти».
Саме тому День Європи прийнято святкувати 5 і 9 травня.

Інші новини

Участь у міжнародній виставці  «Сучасні заклади освіти - 2019»
Бронзова медаль у номінації «Упровадження інноваційних освітніх і виробничих технологій – ефективний засіб підвищення якості підготовки кваліфікованих кадрів»
29 січня в Україні відзначають День пам'яті Героїв Крут
29 січня в Україні  відзначають День пам'яті Героїв Крут - українських студентів,  які ціною власного життя  зупинили наступ на Київ  у 1918 році. Заходи в…