"Зачекайте вареники, прийде до вас Масниця!"

"Зачекайте вареники, прийде до вас Масниця!"

"Добрим людям – добрий день!!!
Ми  раді вас на святі вітати!
Вітаємо всіх, кому вже набридла холодна зима! Давайте сьогодні розтопимо її лід  піснями, гарним настроєм та добрим здоров'ям!"
Так розпочався захід в КУ «Центр надання соціальних послуг» Томашпільської селищної ради  15 березня, куди завітали з цікавою та змістовною програмою, яку підготувала бібліотекар училища-Ковальчук Світлана Анатоліївна, здобувачі освіти Комаргородського ВПУ.  
Під час зустрічі була висвітлена в цікавій формі історія свята, продемонсторовано учнями обряди:  « Колодкування » та  «Закликання весни» , співали пісні, звучали привітання. 
Майстри виробничого навчання: Поцелуйко В.М. та Ткач Р.В. разом з учнями   приготували смачні  налисники та вареники, якими учні частували проживаючих в даному центрі.
Колодій, Сиропуст, Масляна, Сирний тиждень та інші, здавна шановане свято в народі – це останній тиждень перед Великим постом. Хоча саме свято сягає часів язичництва, а відзначали його в Київській Русі, тобто, в Україні. Свято Масниці здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи. Після прийняття християнства православна церква включила його до свого календаря.
Масниця порівняно з іншими язичницькими святами, практично не зазнала християнських впливів і залишилася часом веселого дозвілля з елементами давніх ритуалів.Українці так само, як і інші слов’яни, каталися у цей день на конях, ходили в гості, влаштовували в складчину веселі застілля, готували вареники, млинці, пригощалися горілкою. Тиждень перед Масляною називали «всеїдним», оскільки протягом цього часу церковний статут дозволяв їсти скромні продукти.
"Зачекайте вареники, прийде на вас Масниця", - каже українська народна приказка, а українські козаки свого часу жартували - мовляв, на Масницю навіть турки вареники їдять. Оберігаймо все те, що пов’язує нас із рідною землею: мудрі народні традиції, мелодійні пісні, ремесла і обряди – все це нам належить оберігати, примножувати.
Масляна, воротися!
До Великодня простягнися,
Від Великодня до Петра,
А від Петра та до тепла...

Інші новини

"Скажи - "НІ" булінгу!"
"Скажи - "НІ" булінгу!"
Здобули золоту медаль на XV Міжнародній виставці "Сучасні заклади освіти"
27-29 березня  2024 року  у м. Києві  відбулася ХV Міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти». Наш  освітній заклад був учасником цієї виставки і здобув…